багато цікавого та безкоштовного на порталі: фільми, програми, музика скачати та онлайн
СКОРИСТАЙСЯ ПОШУКОМ


Навігація
Категорії
Останні новини, статті
Головна » Новини, статті » Природа » Птахи

Беркут. Життя, народження, існування та цікаві факти про орла Беркута

Беркут - це великий (до 85-90 см і масою від 3-х до 6.5 кг), енергійний, рухливий птах. Таксономічно вважається типовим орлом. Має довгі та відносно вузькі крила, потужні лапи з гострими кігтями. Самки помітно більші за самців, але мають однакове темно-буре забарвлення. Задня частина голови та шиї забарвлені у рудуватий колір.
Зовнішній вигляд. Найкрупніший орел. Молоді птахи відрізняються світлою підставою хвоста і розмитими світлими плямами в середині нижньої сторони крил. У дорослих на потилиці зазвичай золотисте або рудувате загострене пір'я; характерні дуже крупні кігті, широкий хвіст і крила, рівне темно-буре забарвлення нижньої сторони крило, але всі ці ознаки досить ненадійні.
Місцепроживання. Зустрічається в тих районах, де лісові масиви перемежаються з відкритим ландшафтом — долинами річок і болотистими просторами. Вид поширений у Євразії (від лісотундри до Кавказу), Північно-Західній Африці, Північній Америці. В Україні зустрічається в Карпатах, в Білорусі за даними 1986 р (В.Алешка), відмічена пара птахів у Вітебському районі. Однак, за останнє десятиліття жодної гніздової пари не знайдено в Могильовській, Гроднинській, Мінській областях. Покинув цей птах і територію Прип'ятського заповідника. Оселяються беркути звичайно в великих лісових масивах, на островах в заболочених місцевостях. В Карпатах беркути гніздяться у важкодоступних місцинах у горах. Гнізда беркутів можуть сягати діаметра 3-х і висоти 2-х метрів. Зручні гнізда використовуються птахами багато років підряд, якщо вони не відчувають загрози або негативного впливу оточуючого середовища. Кожна пара може мати кілька запасних гнізд в межах кормових угідь. В гнізді звичайно 1-2 яйця біло-кремового кольору (з'являються в квітні). Насиджування триває півтора місяці.

Розвток і живлення. Перші 30 днів після вилуплення орлята вкриті білим пухом. Протягом наступного місяця їх тіло поступово вкривається пір'ям. Молоді птахи набувають здатності літати вже в 75-80 денному віці, але перебувають під опікою батьків протягом року до наступного періоду розмноження. Від року до періоду статевого дозрівання молодь активно кочує. Дорослі сформовані пари осілі. Беркут - типово моногамний птах. Пари формуються на все життя. В природі беркути живляться крупними та середніми за розмірами ссавцями - дикими козенятами та поросятами, зайцями. З птахів полює за глухарями, тетеруками, рідше за різноманітними водоплаваючими.  Найкрупніша здобич в природі — зайці і бабаки, зрідка лисиці і кішки. Птахів, що швидко літають, беркут ловити не може, але в змозі загнати не витривалих у польоті і важких.

Місця гніздування. Кублиться в лісових масивах, що чергуються з достатньо широкими відкритими просторами — річковими долинами, болотами і т. д., уникає населених районів.
Місцерозташування гнізда. Гнездітся на деревах — соснах, дубах, грабах — зазвичай на висоті 15-20 м від землі і більш. Іноді гніздо будує на скелях, в напівпустелях і тундрі — іноді на розвалинах будівель або на крупних кущах.
Будівельний матеріал гнізда. Гніздо споруджує з товстих суччя. Підстилка складається з тонких частин рослин, шерсти, волоса і т.п.
Форма і розміри гнізда. Споруда підновляється і з роками збільшується, досягаючи величезних розмірів — до 2000 мм в діаметрі і такої ж висоти. У кожної пари є 2-4 гнізда, які використовуються по черзі.
Особливості кладки. Кладка з 2, рідше 1 або 3 яєць брудно-білого кольору з бурими плямами і цятками. Розміри яєць: (73-78) х (56-59) мм.
Терміни гніздування. Беркут — більш менш осілий птах, у внегнездовоє час що здійснює лише кочівлю. До гнізда прилітає рано, в березні. У квітні відбувається відкладання яєць. Проміжок між відкладанням яєць складає 3-5 діб. Насиджують самець і самка протягом 45
діб. Пухові пташенята в гнізді з'являються вкінці травня, подлетки поблизу гнізда — в кінці липня — початку серпня. Після вильоту пташенята довгий час тримаються біля гнізда і лише до кінця серпня стають самостійними. Розбиваються виводки в кінці вересня — початку жовтня, після чого молоді птахи живуть поодинці, а старі птахи продовжують триматися парами.
Розповсюдження. Поширений по всій Росії, доходячи на північ до південної тундри, на півдні мешкає в горах Кавказу, Алтая, на сході — в Якутії. Скрізь рідкісний, на півдні численніше.
Зимівля. Взимку молоді птахи відкочовують на південь, старі кочують по малосніжних місцях, зазвичай недалеко від місць гніздування.
Господарське значення. У Азії беркутів використовують як ловецького птаха, здобуваючи зайців і лисиць. Зрідка використовують також для полювання на вовка і косулю. Занесений в Червону книгу Росії.

Опис Бутурліна. Великі хижі птахи давно привертали до себе увагу людини. Ще стародавні греки вважали орла птахом, присвяченим зевсові. І пізніше орел — в літературі і мистецтві — часто зображався як символ сили, мужності і благородства. Навряд чи ця оцінка орлів справедлива. Вони схожі на саричей і в швидкості, енергії, сміливості значно поступаються не тільки соколам, але і великому і малому яструбам. Орли красиві тільки у польоті, коли вони парять під хмарами. При переслідуванні ж здобичі і нападі вони не володіють ні блискавичною швидкістю і страшним ударом сокола, ні стрімкістю і спритністю яструба. Сила ж орлів пов'язана з їх великою величиною. По цих причинах орли ніколи не уживалися людиною як помічники для полювання. Єдине ісьключеніє— це орел-беркут, якого і в природних умовах можна вважати найбільш енергійним хижаком серед орлів. І сама назва "беркут” прийшла в російську мову від народів, що відвіку полювали з цим птахом, від казахів і киргизов.
Беркут — крупний птах, вагою до 4 кілограмів, що досягає 2 метрів і декілька більш в розмаху крил, з довжиною крила від 61 до 74 сантиметрів. Дзьоб у нього витягнутий і менш круто загинається донизу, чим у соколів і яструбів; кігті дуже великі і дозволяють утримувати крупну здобич. Лапи оперені до пальців, — за цією ознакою орли відрізняються від інших наших хижаків (окрім тільки деяких саричей). Радужіна очей кара.
Колір оперення темно-бурий; вузьке і загострене до кінців пір'я потилиці золотисто-рудувате. Старі птахи мають домішку цього ж кольору в оперенні грудей, ніг і подхвостья і по краю крила. Пір'я хвоста красивого димчастий-сірого кольору, з темно-бурою плямою і чорною кінцевою смугою. У молодих беркутів рудуватого кольору в оперенні тіла немає, білі підстави пір'я розвиненіші, хвіст білий, з чорною вершиной. Дорослий наряд надягають орли не відразу, а після 3-4 лінек, тобто у віці близько п'яти років.
Беркут шукає
здобич здалеку і йде на ціль з великої віддалі прямо, розвиваючи величезну швидкість. Набравши спочатку темп на махах крил, він переходить на падаюче ковзання з притиснутими кінцями крил; в цей момент в нього розгорнуте лише передпліччя. З свистом розсікаючи повітря, він стрімко летить на ціль, абсолютно прямо. В цей момент він майже непомітний, оскільки площа його фігури в цей момент, якщо дивитися спереду, робиться мінімальною. Доганяючи жертву, він виходить з піке, ловлячи її кігтями. Беркут охороняється повсюдно. В Україні вимагає особливої уваги та охорони, занесений до Червоної Книги України, а також в реєстр МСОП.

Як і інші хижаки, беркути живуть парами і з року в рік тримаються в певному районі, виводячи в нім дітей і відкочовуючи з нього в холодну пору року. Одне і те ж гніздо, розташоване високо на дереві або на скелі, служить парі багато років підряд, щорічно виправляється і надбудовується і врешті-решт перетворюється на величезну споруду, до 2-3 метрів в діаметрі. Іноді між його суччям і гілками розташовуються гнізда горобців, на яких орли не обертають уваги.
У тих місцях Азії, де ще практикується полювання з беркутами, мисливці на самому початку гніздового періоду (в кінці лютого — початку березня) виїжджають в гори або в степ на розшуки орлиних гнізд. Число яєць в кладках у всіх крупних орлів однаково (1-2), і колір — білуватий або зеленуватий з бурими плямами — також схожий. Але яйце беркута майже найбільше — середній розмір його 75х60 міліметрів, і особливо широке, так що при поперечному обхваті його рукою дорослого чоловіка залишається проміжок пальця в два.
Знайшовши гніздомисливці спостерігають за ним здалека і прагнуть не турбувати птахів до того часу, поки не наступить час виймати молодих з гнізда. Насиджування у орлів продовжується довго і лише в травні виходять з яйця білі орлята. Орлят беруть тоді, коли вони починають підніматися на пальці (спочатку вони, як і інші пташенята хижих, сидять на цевках) і коли у них починає пробиватися перо. Якщо при цьому хочуть зловити і дорослого птаха, то зазвичай у краю гнізда, віддаленого від пташенят, насторожують капкан з ослабленою пружиною і обмотаними ганчіркою дужками. Останнє робиться для того, щоб орел, що попався в капкан, не пошкодив лап.
Вигодовування виводка вимагає великих зусиль з боку батьків. Спочатку здобич в гніздо приносить самець, а самка розриває її на шматочки і наділяє пташенят. Коли пташенята підростуть, вони самі починають розкльовувати здобич.
Денне життя орлів одноманітне. Вранці вони регулярно облітають свою мисливську ділянку, дотримуючись певних напрямів (в період насиджування самка лише на короткий час покидає гніздо). Полювання починається незабаром після сходу сонця, як тільки розсіється уранішній туман і видимість здобичі стане достатньою. Вдень птах зазвичай відпочиває і лише в жарі іноді піднімається високо в повітря, шукаючи прохолоди. Ночують беркути у гнізда, а після виведення дітей — де-небудь в спокійному і захищеному від вітру і негоди місці; на нічліг летять обережно, без крику (звичайний голос орлів "кьев-кьев-кьев...” нагадує гавкіт невеликої собачки).
Їжею беркутові служать переважно середньої величини ссавці — зайці, молоді козенята, оленята, косулі. Птахів, що швидко літають, він ловити не може, але в змозі загнати не витривалих у польоті і важких. Напад на здобич відбувається різно. Найчастіше беркут хапає звіра однією лапою за голову, а інший за спину, прагнучи переламати спину. Якщо це не вдається, орел прагне розірвати звірові шию дзьобом, — жертва гине тоді від пошкодження крупних судин. Сидячи на здобичі, що чинить опір, орел не ськладивает крил, а балансує, згинаючи часом то одне крило, то інше і завдаючи іноді ударів твердими маховими в голову спійманому звірові.
До цих пір в Казахстані і Киргизії беркут служить улюбленим ловецьким птахом. У деяких районах (Каракольськом, Наринськом і інших) промислову здобич лисиці і деяких інших хутрових звірів ведуть головним чином охотникі-беркутчики. За мисливський сезон хороший беркут може доставити господареві до 50 лисиць, а якнайкращі птахи і більше. Добре виношений орел бере навіть вовка і антилопу-джейрана. Зрозуміло тому, що за відмінного орла пропонують двох коней з приплатою, але і це зазвичай не спокушає власника.

    Якщо публікація "Беркут. Життя, народження, існування та цікаві факти про орла Беркута" Вам сподобалася поділіться з друзями в соціальних мережах або залишите коментарі.

    Випадкові цікаві публікації з нашого сайту

    Надзвичайно корисний продукт виноград
    Міжнародний день сім'ї відзначають у всьому світі
    Алієв законів Росії не порушив, отримуючи паспорт. Зате порушив українські
    загрузка...
    Категорії: Птахи
    Додав: fantom2 |Дата: 01.09.2010 | Переглядів: 10483 | Рейтинг: 4.8 4 |
    Теги: Птах, Сокіл, Беркут, життя беркута, орел
    Всього коментарів: 0
    avatar
    Цікаво
    Статистика

    Зараз на сайті: 2
    Гостів: 2
    Користувачів 0