багато цікавого та безкоштовного на порталі: фільми, програми, музика скачати та онлайн
СКОРИСТАЙСЯ ПОШУКОМ


Навігація
Категорії
Останні новини, статті
Головна » Новини, статті » Краса душі і тіла » Здоровя

Агрус. Харчові та лікувальні властивості агрусу. Страви з агрусу.

А́ґрус (також а́ґрис, а́ґрест, агрус)  (Ribes uva-crispa) — вид ягідних рослин родини аґрусових. Аґрус утворює кущі висотою до 1,5 м. Плоди (несправжня ягода) округлі або довгасті, забарвлені в білий, жовтий, рожевий, червоний або чорний колір, містять 6—12% цукрів, вітаміни А, В і С. З зелених і напівстиглих ягід виготовляють компоти і варення; стиглі ягоди — добрий десерт і сировина для виробництва мармеладу, соків, вин, начинок для цукерок тощо. В Україні аґрус розводять в усіх районах. Плодоносить на 2—3-й рік. Урожайність 8—32 кг з куща.
Цвітіння аґрусу.

Аґрус щорічно дає високі урожаї. Ягоди його смачні і корисні. В них, в залежності від сорту, міститься від 5 до 15 % цукрів і 1-2 % корисних органічних кислот. По кількості вітамінів аґрус поступається тільки смородині. Ягоди аґрусу богаті солями фосфору, заліза, кальція.

Смак ягід аґрусу залежить від кількості цукрів, кислот, ароматичних речовин, від консистенції м"якоті, щільності і товщини шкірки, стану її поверхні (опушення і характера опушення).

Аґрус рано вступає в плодоношення. Через 1-2 роки після посадки кущі дають перші ягоди. З роками урожай швидко збільшується і на 6-7 рік після посадки кущі вступають в пору повного плодоношення. Аґрус при доброму догляді обільно плодоносить (200 ц ягід з 1 га ). Окремі добре розвинені кущі дають по 25-30 кг ягід.

Аґрус в дикому вигляді росте в деяких країнах Європи, Азії, а також Північної Америки. Велика кількість культурних сортів аґрусу получені від родичів европейського, далекосхідного і деяких видів американського аґрусу. Наші культурні сорти виведені в основному з аґрусу звичайного, який росте в Європі. Вони відрізняються від сортів , отриманих від американських видів, розміром, красивим зовнішнім виглядом ягід і добрим смаком.

Аґрус - це кущ середньої висоти. На гілках, в залежності від сорта, розташовані одинарні, подвійні або тройні шипи. Суцвіття - грона, в гроні один-два інколи три квітки. Плоди (ягоди) різної форми і кольору, опушені і без опушення, з великою кількістю насіння. Чашечка не опадає.

Аґрус - багаторічна рослина. Гілки її живуть і добре плодоносять до 7-8 років; коренева система і основа куща можуть жити довше. Довговічність пояснюється особливістю його біології. На протязі багатьох років аґрус зберігає здібність давати пагони заміщення від основи куща. На цих пагонах нульового порядку на слідуючий рік виростають бокові розгалуження - пагони першого, другого, третього порядків, які несуть основний урожай. Ці молоді, добре розвинуті гілки заміщують старі, які потрібно вирізувати при перших ознаках старіння. Таким чином іде постійна заміна старих гілок новими, молодими.

Добрий ріст пагонів першого і більш високих порядків особливо важливий для плодоношення куща. Чим більше буде гілок першого порядку і чим сильніше їх ріст тим більшим в наступних роках буде урожай.

Аґрус - культура зимостійка. Але ті сорти які погано переносять низькі температури, особливо в зими без снігу, як правило, весною затримуються в розвитку.

Аґрус реагує на умови догляду і ґрунтово-кліматичні умови. На занедбаних, неудобрених ділянках при поганому обробітку ґрунту і без обрізки кущі аґрусу стають старими у віці 12-15 років.

Вирощування агрусу та заготівля ягід
 Росте у мене агрус на добре освітленому місці. Садила його наприкінці вересня. Для посадки вирила ями глибиною до 60 см, діаметром 80 см. У них закладала перепрілих гній або компост (1-1,5 відра), торф (1-1,5 відра), кісткове борошно або суперфосфат (250 - 300 г), калійні добрива (50-70 г), вапно (300 - 400 г), замість неї іноді використовувала золу (350 - 400 г).

Добрива змішувала з дернової землею і цією сумішшю заповнювала ями, безпосередньо під коріння клала чистий землю і такий же землею (без добрива) їх засинала. Після посадки рослину поливаю - відро води на яму. На другий рік після посадки підживлення не даю.

Надалі протягом літа роблю три підживлення: рано навесні - сечовиною врозкид навколо куща з розрахунку 20 г на рослину; після цвітіння - органічними добривами в рідкому вигляді в канавки з розрахунку 2 відра на 5-6-річний кущ і після зняття врожаю - також органічними добривами і теж у рідкому вигляді. Причому перш, ніж залити в канавки добрива, вливаю в них води (на кущ 2 відра) незалежно від погоди.

Коров'ячий гній розводжу водою в шість разів, курячий послід - у 12. Коли немає органічних добрив, беру прибалтійські добрива по 1-2 столові ложки на відро води.
Ягоды крыжовника

Ягоди агрусу

Строго стежу за терміном третьої підгодівлі - роблю її відразу після зняття ягід, так як рослини в цей час закладають плодові бруньки для врожаю майбутнього року. Багато садівники скаржаться, що кущі великі, а врожай маленький. На мій погляд, це відбувається тому, що або вони зовсім не дають підгодівлі, або підгодовують занадто пізно, коли агрус вже заклав плодові бруньки будучи «голодним». І тоді підживлення служить зростанню куща, а не закладці плодових бруньок. А скільки смачних і корисних продуктів можна приготувати з агрусу на зиму! Дуже корисний сік, особливо сік агрусу сортів з забарвленими і володіють сильним ароматом ягодами. Кумарини, що містяться в соку, нормалізують згортання крові. І взагалі сік корисний при недокрів'ї з-за високого вмісту заліза.

Ягоди агрусу містять багато пектину, сік їх дуже в'язкий і важко віджимається. Він легко відділяється лише соковижималкою і в соковарки. Тому перед віджимом соку я прогріваю розчавлені ягоди протягом 30 хв, додаючи невелику кількість води, при температурі 60 °. Віджатий пресом або через мішечок руками сік негайно піддаю тепловій обробці.

Особливо корисний сік з м'якоттю. З сортів з яскраво-жовтим забарвленням, таких, як Золотий вогник, Ювілейний та інших, що містять багато каротину, потрібно готувати соки тільки з м'якоттю.

Сік агрусу дуже кислий, тому при вживанні розбавляю його водою з цукром, а іноді і готую з цукровим сиропом.
Добре його купажовані і з соком прісних яблук, чорноплідної горобини і моркви.
Компот из ягод крыжовника

Компот з ягід агрусу

З агрусу готую компоти. Смачні компоти виходять лише з яскраво забарвлених ягід або ягід, які мають тонку шкірку, або що володіють сильним ароматом: Чорний негус, Медовий, Любительський, Московський червоний та інших. Якщо ягоди великі, наколюють їх, щоб не лопалися. Наповнюю ними банки до «плічок», заливаю холодним цукровим сиропом (на 1 л води 300 - 400 г цукру), ставлю на прогрів і пастеризують при температурі 85 ° літрові банки 15-20 хв, трилітрові - 25-30 хв або при температурі слабкого кипіння - 4 і 10 хв.

Компот можна приготувати і триразовим розливом. Підготовлені за попередньому способу ягоди закладаю у стерильні двох-і трилітрові банки і заливаю киплячим сиропом (на 1 л води 300-400 г цукру), накриваю їх кришками, витримую 3-4 хв, сироп зливаю, доводжу його до кипіння, вдруге їм заливаю ягоди на 3-4 хв. Прокип'ятити сироп третій раз, заповнюю їм банки під кришку і негайно закатую. Ніколи не заливаю кілька банок одночасно.

Готую і компот асорті, додаючи до агрусу трохи суниці, малини або вишні. Можна додати також дрібні шматочки яблук, чорну смородину. Сироп готую з розрахунку 300-400 г цукру на 1 л води.

Промиті ягоди (вишні та агрус наколюють) в довільних співвідношеннях щільно укладають у банки і заливаю гарячим сиропом, накривають кришками і ставлю в каструлю з гарячою водою на вогонь. При температурі 85 ° пастеризують півлітрових банки 10 хв, літрові - 15 хв або при кипінні води відповідно 5 і 8 хв. Потім банки виймаю з каструлі, закатую кришками, перевертав догори дном.

Особливо гарний агрус маринований. Беру зрілий, міцний агрус будь-якого сорту, мою, наколюють, наповнюю їм банки до «плічок». Марінадную заливку готую з 500 г води, 400 г цукру, 100 г 9%-ногох оцту. Воду, цукор і спеції (5-6 горошин запашного перцю, 5-6 квіток гвоздики і невеликий шматочок кориці) кип'ячу протягом 5 хв. Коли заливка охолоне, проціджую і додаю оцет, заливаю цим маринадом агрус. Заповнені банки накриваю кришками і ставлю в каструлю з холодною водою, доводжу воду до кипіння і кип'ячу протягом 3 хв банки будь-якої ємності.

При маринуванні агрусу заливку можна готувати і з розрахунку 50% оцту і 50% соку кислих ягід.


Плоди агрусу звичайного мiстять цукор (глюкозу, фруктозу, сахарозу), вiтамiни, органiчнi кислоти, флавоноїди, макро та мiкроелементи, фенольнi сполуки. Галеновi препарати агрусу звичайного мають жовчогiннi, сечогiннi та послаблюючi властивостi. У народнiй медицинi застосовують при гiпертонiї, атеросклерозi, набряках, холециститах, гепатитах, захворюваннях нирок i сечового мiхура, ожирiннi. У лiтературi є данi про те, що споживання плодiв агрусу запобiгає утворенню пухлин. Протипоказано вживати агрус при виразковiй хворобi шлунка та дванадцятипалої кишки в стадiї загострення. Застосовують всередину свiжi агруси звичайного по 100 г тричі на день, сік плодiв агрусу - по 30 мл тричі на день.


    Якщо публікація "Агрус. Харчові та лікувальні властивості агрусу. Страви з агрусу." Вам сподобалася поділіться з друзями в соціальних мережах або залишите коментарі.

    Випадкові цікаві публікації з нашого сайту

    Pin-up girls: хто вони та звідки?
    Інтернет-користувачі бачать Прем'єром Миколу Азарова
    Розміщення гостей Євро-2012: Київ і Донецьк не готові?
    загрузка...
    Категорії: Здоровя
    Додав: fantom2 |Дата: 12.07.2011 | Переглядів: 4479 | Рейтинг: 0.0 0 |
    Теги: кущі агрусу, агрус
    Всього коментарів: 0
    avatar
    Цікаво
    Статистика

    Зараз на сайті: 1
    Гостів: 1
    Користувачів 0